Ensimmäinen vuosi sivutoimisina yrittäjinä tuli täyteen joulukuun lopussa 2023 ja tässä kirjoituksessa seuraa koostetta siitä mitä ollaan vuoden aikana touhuttu. Ensimmäisenä tulee mieleen, että olemme oppineet paljon tässä "yrittäjyyden korkeakoulussa". Tekemällä oppii ja monesti ihan kantapään kautta. Moni pienikin yrityksen toimintaan liittyvä asia vaatii monipuolista perehtymistä.
Joka tapauksessa mielenkiintoista on ollut, olemme löytäneet itsemme uusista paikoista ja tutustuttu moniin uusiin ihmisiin eri toimialoilta. "Learning starts out of the comfort zone" - monesti ollaan oltu uusilla ja välillä myös epämukavuusalueilla omissa projekteissamme. Olemme lähteneet reippaasti kokeilemaan uusia asioita ja samalla kehitetty omaa ajatusta siitä, mitä kaikkea EloKinkerin toiminta on.
Kurssitoimintaa, Pop up -kinkereitä ja yrityksen toiminnan kehittämistä
Hyvinvointia ja hapanjuurileivontaa -kursseja on toteutettu Kaatamon Erän majalla keväällä ja myös talvella. Osallistujilta on tullut positiivista palautetta muun muassa luonnonläheisestä ympäristöstä, yhdessä tekemisestä yhdistettynä hyödylliseen tekemiseen ja oppimiseen, joka edistää jokapäiväistä hyvinvointia. Joulukuussa toteutettiin tyhy-päivä Pop up Kinkereiden muodossa, jonka päätteeksi linja-auton kyytiin lähtivät osallistujat lämmin leipä kainalossaan. Matkaevääksi monelle jäi itämään ajatuksia Pirttivuorelle kävelyn ohessa siitä, miten voisi kehittää omaa ja koko tiimin hyvinvointia keskellä kiireistä työelämää. Paljon kehuttiin myös päivän ruokatarjontaa, joka aloitettiin tervetuliaismaljoilla ja aamukahveilla. Lounaaksi tarjoiltiin kasvissosekeittoa ja suppilovahverokeittoa fermentoitujen tuotteiden kera. Iltapäiväkahvilla oli hapanjuurella tehtyä omenatorttua vaniljakastikkeen kanssa.
Minustako hapanjuurileipuri -kurssi järjestettiin pienelle osallistujaryhmälle Liperin Yhteisötalolla. Taikinan tekeytymisen lomassa käveltiin luontopolkua pitkin ravintola Omariin lounaalle, jonka jälkeen nautimme iltapäiväkahvit Liperin Leipäpäivät ry:n tarjoamana. Kurssien jälkeen moni osallistuja on innostunut jatkamaan hapanjuurileivontaa kotona ja olemmekin kuulleet kurssilaisten tarinoita siitä, miten leivät onnistuvat myös hektisen arjen keskellä.
Hapatetut tuotteet edistävät terveyttä (kotiseutu-uutiset.com)
Kesä- ja heinäkuun vaihteessa oltiin Karjalan Kurmee -tapahtumassa, jossa oli tarjolla nokkosspelttileipää ja hunajakauraleipää. Myös hapankaalia valkosipulilla tai ilman oli myynnissä. Kombuchaa oli kahta eri makua eli lime-inkivääri tai mansikka-inkivääri. Tapahtumassa lanseerattiin hapanjuurileivonnan tuotepaketti, joka saikin hyvän vastaanoton ja näin lisää uusia hapanjuurileipureita, sillä useat laittoivat kuvia tekemistään leivistä. Tapahtuman juontaja Sami Kuronen halusi haastatella meitä torilavalla, jonka jälkeen Sami sai maistiaisia mukaan hapankaalin muodossa.
Kesällä tuotettiin EloKinkerin verkkosivuja ja verkkokauppaa. Sisällön tuottaminen verkkosivuille on kestänyt pitkään, sillä kaiken tekemisen ohessa tekstit eivät ole niin helposti syntyneet. Yrityksen facebook-sivut on luotu, mutta yrityksen logo on vielä kehitteillä. Ensi vuoden tavoitteeksi otamme säännöllisen sisällön tuottamisen verkkosivuillamme, jolloin tuotettua tekstiä voidaan hyödyntää myös sosiaalisessa mediassa.
Kesällä ostettiin EloKinkerille iso kiertoilmauuni, jossa mahtuu paistumaan kerralla 12 leipää tai 80 karjalanpiirakkaa. Uuni on toiminut oikein hyvin ja se on ollut paljon käytössä, kun tapahtumiin on leivottu hapanjuurileipää. Lähiruokapäivä oli Puromäen puutarhalla syyskuun alussa, jossa EloKinkerin pöydässä oli myynnissä ruisleipää ja nokkosspelttileipää sekä hapankaalia. Myös hapanjuurileivonnan tuotepaketti oli suosittu. Raparperi-inkivärijuomaa tarjoiltiin myös pienissä pulloissa.
Syksyllä EloKinkerin kukko- ja leipäbaari Kalmonkatiskan kodalla Kuhasalossa osoitti sen, että fermentoidut tuotteet kiinnostavat ihmisiä ja voimme viedä yrityksemme toimintaa monenlaisiin ympäristöihin. Kota ympäristönä toimi hyvin, sillä ihmiset tulivat mielellään nauttimaan kupposen kuumaa ja nauttimaan täytetyistä sämpylöistä, pullasta tai lohi/perunakukkopalasesta nuotion äärellä. Monet ilahtuivat siitä, että Kuhasalossa oli kerrankin tarjoilua ulkoilun lomassa.
Liperin leipäpäivillä oli myynnissä EloKinkerin ruisleipää leipien yhteismyyntipöydässä. Kirsi leipoi leipäkilpailuun karpalo-seesaminsiemenleivän, jolla voitto irtosi Muut leivät sarjassa. Leivän kuorta koristi kaunis tähkämäinen kuvio. Makua kehuttiin hyväksi ja leipä oli kohonnut ja kypsynyt tasaisesti. Kirsi ei itse päässyt hakemaan palkintoa ja kunniakirjaa, mutta hänen tyttärensä Katja kävi noutamassa palkinnot.
Syksyllä aloitimme hapankaalin tekemisen Aholaisen luomutilan luomukeräkaalista. Se olikin oikein mehukasta ja sitä ovat ihmiset tilanneet meiltä myös tapahtumien ulkopuolella. Tarjosimme hapankaalia myös Reko Joensuun tuotejakelussa, jossa se meni hyvin kaupaksi ja tilauksia tuli paljon. Hapankaalin teko on helpottunut, kun saimme ostettua vihannesleikkurin, sillä alkuun teimme sen käsipelillä höylällä jyystäen. Toki vieläkin survomme kaalia käsin isolla survimella, että mehu saadaan irtoamaan kaalista ennen saviruukkuun laittoa.
Joulukuun alussa olimme mukana Joulun taikaa -tapahtumassa Ylämyllyllä, jossa myimme saaristolaisleipää ja hunajakauraleipää sekä hapankaalia. Myös hapanjuurileivonnan tuotepaketteja oli myynnissä. Joulukuussa myös viimeisteltiin Leader-hakemus, jotta kehittämistyö yrityksessämme jatkuisi suotuisasti.
Olemme innoissamme ensimmäisestä yrittäjävuodesta ja mielenkiinnolla katsomme, mitä uusi vuosi tuo tullessaan. Meillä on tosi hyvä tiimi: Sari ja Kirsi - täydennämme toisiamme monelta osin ja yhteistyö sujuu erinomaisesti. On niin huippua, että voimme yhdessä ideoida, reflektoida matkaamme ja oppimistamme yrittäjinä. Myös puolisomme ja perheemme ovat tukijoukoissa mukana. Kiitokset myös kaikille yhteistyökumppaneillemme ja seuraajillemme kuluneesta vuodesta ja onnea kaikille uuteen vuoteen 2024!
Kirsi ja Sari
EloKinker Oy